Om nog geluid te krijgen in de badkamer zijn er natuurlijk speakers en een bijpassende versterker nodig. Omdat het in een badkamer geplaatst moet worden, is eigenlijk de enige eis dat deze waterdicht moeten zijn. Verder moet er genoeg versterkingsvermogen aanwezig zijn, zodat het ook nog een beetje goed te horen zodra de douche aanstaat. Wat gelijk ook eigenlijk de reden is waarvoor ik dit project ben begonnen.
Omdat de speakers op de badkamer komen te hangen, wat natuurlijk een vochtige omgeving is, moesten er waterbestendige speakers komen, die een beetje redelijke full-range weergave van het geluid moeten kunnen bieden. Ik heb uiteraard ook nog de equalizer uit de vorige update, dus een lineaire weergave is niet zozeer vereist.
De uiteindelijke gekozen speakers zijn van Visaton, type FR16WP4. Deze speakers zijn 16 cm in diameter, waardoor de weergave van lage tonen vereenvoudigd wordt. Ook is het bereid goed fullrange, met 60–15000 Hz. De speakers kosten ongeveer 20 euro per stuk, en geven hiervoor een uitstekende prijs-kwaliteits verhouding.
Er is natuurlijk een logisch punt waar je toch wel even aan moet denken, maar de speakers zijn natuurlijk alleen waterproof aan de voorkant. Hiervoor moet er dus ook nog een waterdichte behuizing bedacht worden. Hiervoor heb ik heel simpel twee opslagboxen gehaald bij de kwantum voor een paar euro, en daar de speakers ingebouwd. Het resultaat zijn gesloten speakerkasten, die ook nog eens meewerken aan het geluid door zelf mee te trillen. Op de foto is goed te zien hoe deze ingebouwd zijn.
Als eindversterker heb ik gekozen voor een kant en klaar bouwpakket, te verkrijgen bij onder ander TME (ZSM-60). Eisen hierbij waren natuurlijk een lage prijs (ik kan het zelf niet maken voor deze prijs) en makkelijk te integreren. Helaas ben je er met de aankoop van dit pakket er nog niet, en moet natuurlijk nog een kastje bij, een koelelement en een voeding.
De eindversterker heeft de neiging om te gaan oscilleren. Dit is gelukkig gemakkelijk op te lossen door een goede voeding te gebruiken (lees: genoeg capaciteit). Als voeding maak ik gebruik van een standaard AC-AC converter van 230V naar 12V, welke daarna met een diodebrug gelijk gericht wordt. Ook zijn beide kanalen gezekerd op 1A. Stop dit in een waterdichte behuizing, en klaar is de waterdichte versterker.
Helaas kan deze eindversterker niet overweg met de gemaakte equalizer. De combinatie van de twee resulteerde in een enorme oscillatie op de uitgang. Mijn conclusie hierbij is dat het aan de eindversterker ligt, aangezien de equalizer wel goed werkte als deze op een andere versterker aangesloten werd, Om dit probleem op te lossen heb ik tweedehands een audio equalizer gekocht, zodat ik alsnog alle tonen ongeveer gelijk zou horen.
Uiteindelijk wordt het dan tijd om alles op te hangen, zoals zichtbaar op de foto. De versterker zit in het waterdichte grijze kastje, met een van de speakers ernaast.
In mijn volgende post leg ik uit hoe je een webserver kan gebruiken als muziek input van dit systeem. De gebruikte software is OSS en MPD, op een FreeNAS (gebaseerd op FreeBSD) machine.